выситисѧ


выситисѧ
ВЫ|СИТИСѦ (19), -ШОУСѦ, СИТЬСѦ гл.
1. Подниматься высоко вверх:

и чс҃тьнɤю ѡнѹ грамотицю на выс˫ащиіс˫а пламы възверьгохъ. (τῆς ἀνωφελοῦς... φλογὸς!) ЖФСт XII, 152.

2. Перен. Возвышаться; выделяться высокими качествами:

Да тако по малу преходѩще и въсходѩще. съгражаеми и възъгражаеми. высѩщесѩ и възвышаеми. достигънуще мужа свершена. (ὑψούμενοι) ФСт XIV, 160г; николи же ѿ злобы почие(т). [дьявол] донде же ѹзри(т) земльны˫а о досто˫аньи. анг҃лъ проѹспѣванье(м) высѩщасѩ. ГБ XIV, 31г; да ты навыкнеши смѣренье(м) выситисѩ Там же, 75а; се˫а бо ради вины. ѥгда д҃шею высимсѩ ˫ако частью б҃ьею. тогда възрѣвше к тѣлу разумѣимъсѩ быти ѿ кала. Там же, 96б; к симъ же [христианам] ˫аростію и гнѣвомъ. боле высѩшесѩ и въста˫аше. СбТр к. XIV, 10.

3. Проявлять заносчивость, высокомерие, кичиться:

Радѹи сѩ ѥгда твориши добро нъ не выси сѩ. (μὴ ἐπαίρου) Изб 1076, 62 об.; и пакы видѣхъ неч(с)тиваго превозносѩщесѩ и вышащасѩ ˫ако кедры ливаньскы˫а Пр 1383, 39а; хѹлима беситсѩ. а хвалима выситсѩ. Там же, 119в; бьема бѣситьсѩ, кротима выситьсѩ Пч к. XIV, 135 об.; видѣ(х) бо ре(ч) неч(с)тиваго превъзносѩща(с). и высѩща(с) ˫ако кедры ливаньскы˫а. ЖВИ XIVXV, 116б;

выситисѩ на (кого-л.):

еже въ сты(х) непреложно пребывае(т). неизмѣнны˫а ради добродѣтели. стѣны разбивающи злобы твердость. и всѩко высоко˫а на б҃а высѩщеесѩ. ГБ XIV, 69г; неѹчивыи же сѩ и ненаказаныи с гордостью предсѣди(т). і выситсѩ на лѣпшаго. Там же, 155а;

прич. в роли с.:

въ сѹѥ ѹбо льстѩтьсѩ. высѩщеисѩ своими исправлении. и своеивольствомь [так!] ѹпражнѩюще грѣхъ. (οἱ φυσιούμενοι) ПНЧ 1296, 170.


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Смотреть что такое "выситисѧ" в других словарях:

  • видѣниѥ — ВИДѢНИ|Ѥ (474), А с. 1.Восприятие зрением, видение; обозрение, осмотр; созерцание: игранiѥ и плѩсаниѥ и гудениѥ. входѩщемъ въстати всемъ. да не осквьрнѩть имъ чювьсва. видѣниѥмь и слышаниѥмь. по оч҃кому повелѣнию. КН 1280, 513в; множицею на… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • обоуздоваѥмъ — (1*) прич. страд. наст. Укрощаемый, смиряемый, подавляемый: дѣ˫аньѥ же основа видѣнью. лѣпо же в мѣру ѥ имѣти. и по чину въсходити. и ѿ страха начинати. на высоту выситисѧ видѣ(н)˫а. видѣнье бо не обуздоваѥмо страхо(м). и въ пропасть хулы… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.